piątek, 14 czerwca 2013

ŻYWIENIA DZIECKA



ŻYWIENIA DZIECKA
Właściwie trudno mówić o odrębnych zasadach żywienia dziecka przed­szkolnego. Po prostu program żywienia młodszych dzieci przedszkolnych jest prawie taki sam, jak w wieku żłobkowym. Starsze dzieci przedszkolne będziemy żywili podobnie jak dzieci szkolne, a nawet jak dorosłych. Mówi­my, rzecz jasna, o żywieniu jakościowym. Ilość poszczególnych składników pokarmowych będzie się zmieniać w zależności od wieku dziecka. Zakłada się, że młodsze dziecko przedszkolne powinno otrzymywać około 1300 kalorii (5443 kj) dziennie, zaś dziecko starsze 2100 kalorii. Duże znaczenie ma w tym wieku odpowiednie przygotowanie posiłków pod względem smakowym i estetycznym. Dziecko w wieku przedszkolnym powinno otrzymywać 5 posiłków dziennie, z tym że drugie śniadanie i podwie­czorek, podobnie jak u dzieci żłobkowych, powinny być posiłkami małymi. Obowiązuje zasada, że w skład każdego posiłku powinny wchodzić warzywa i owoce. Dzieci przedszkolne nie powinny dostawać potraw wzdymających i ciężko strawnych (fasola, groch, z wyjątkiem młodej zielonej fasolki, bigos, flaki., tłuste mięso, ciastka tortowe). Nie należy podawać ostrych marynat i przypraw. Spożywanie posiłków powinno się odbywać w pogodnym nastroju. Musi­my również starać się o wyrobienie u dziecka nawyków kulturalnego i estety­cznego spożywania posiłków. Posiłki muszą się odbywać stale o tej samej porze dnia. Nie można pozwolić dzieciom na samowolne kupowanie sło­dyczy i spożywanie ich w dowolnych ilościach między zasadniczymi posił­kami. Istnieje w naszym kraju nienajlepszy zwyczaj obdarowywania dzieci przy każdej okazji łakociami. Nie oznacza to wcale, że dziecko w ogóle nie powinno jeść cukierków i czekolady, chodzi jednak o to, aby słodycze te odpowiednio im porcjować i nie podawać bezpośrednio przed posiłkami zasadniczymi. Zamiast słodyczy obdarowywać można dziecko pomarańczami, bananami i innymi owocami; będzie to z korzyścią dla jego zdrowia. Każdy gatunek owoców musi być przed podaniem dziecku dokładnie oczyszczony i dokładnie umyty mydłem. Owoce, które mają skórkę, np. taką jak brzoskwinia, powinny być jeszcze staranniej myte, a czasem nawet lepiej podawać je dziecku obrane. Dziecko pod koniec okresu przedszkolnego powinno umieć samodzielnie posługiwać się sztućcami i spożywać wszystkie rodzaje posiłków bez pomocy dorosłych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz