PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA
Prawidłowe
żywienie odgrywa bardzo dużą rolę w każdym okresie życia człowieka. Najwięcej
jednak uwagi należy poświęcić żywieniu w okresie noworodkowym i niemowlęcym.
Umiejętność prawidłowego żywienia jest swoistą sztuką i wymaga opanowania
niezbędnych w tym zakresie wiadomości. Ważna jest zarówno ilość, jak i jakość
podawanego pokarmu. Podstawę każdego żywienia stanowią następujące składniki:
białka, tłuszcze, węglowodany, woda, sole mineralne i witaminy. Każdy z tych
składników jest . niezbędny do życia i musi być podawany w odpowiednich
ilościach i wzajemnych proporcjach. Białka to główny budulec organizmu.
Wartość energetyczna 1 g białka wynosi 4,1 kalorii (17,2 kj). Najbardziej
wartościowe są białka zwierzęce. Głównym jego źródłem są: mleko i jego pochodne
jaja, mięso i ryby. Tłuszcze są materiałem pędnym dla wszystkich funkcji
ustroju. Wartość kaloryczna 1 g tłuszczu wynosi 9,0 kalorii (37,7 kj). W
pierwszych tygodniach życia dziecka tłuszcze stanowią około 35% całej kalorycznej
wartości pożywienia, a białka 15%. Pozostałą wartość energetyczną całego
pożywienia stanowią węglowodany, które podobnie jak tłuszcze, chociaż zupełnie
w inny sposób, stanowią potężne źródło energii. Wartość energetyczna 1 g
węglowodanu = 9,1 kalorii (38,1 kj). W normalnej diecie dziecka węglowodany
stanowią 50% całej wartości energetycznej pokarmu. Ich źródłem są wszelkiego
rodzaju cukry i produkty zbożowe. Woda jest niezmiernie ważnym elementem
pożywienia. Jak wiadomo, u 3,5 kg noworodka 75% całej jego wagi stanowi woda.
Należy pamiętać, że noworodek traci wodę z moczem, kałem, przez skórę i podczas
oddychania. Odpowiednia ilość wody potrzebna jest każdemu organizmowi do
prawidłowego przebiegu wszystkich reakcji biochemicznych, które w nim zachodzą.
Zapotrzebowanie noworodka na wodę waha się w zależności od jego wieku i wielu
innych czynników. Przeciętnie na kilogram wagi dziecka na dobę potrzeba około
150 ml wody. Składniki mineralne są to pierwiastki i różnego rodzaju związki
chemiczne. Do najważniejszych z nich należą: wapń, fosfor, żelazo, sód, potas,
chlor, magnez i inne. Bogatym źródłem składników mineralnych są przede wszystkim
warzywa i owoce. Witaminy są związkami organicznymi, niezbędnymi w prawidłowej
przemianie materii, i dlatego bezwzględnie muszą stanowić stały składnik
każdego pożywienia. Spośród ważnych witamin wymienić należy: witaminę C, zespół
witamin B, witaminę A i D oraz witaminy K i E. Niedobór jednej z nich w
pożywieniu dziecka powoduje określone niedomagania organizmu i różnorodne
objawy. Ze względu na liczne źródła witamin w przyrodzie nie sposób ich w tym
miejscu wymienić i omówić. Mleko matki jest głównym pokarmem noworodka. Zawiera
ono wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne w tym okresie życia, jest
najłatwiej przyswajalnym pokarmem, zapewnia dziecku odporność na pewne choroby,
jest wolne od zanieczyszczeń i bakterii chorobotwórczych. Karmienie piersią
jest również znacznie wygodniejsze niż przygotowywanie mieszanek mlecznych, a
także stanowi ważny czynnik łączący uczuciowo matkę z dzieckiem. W pierwszych
trzech, czterech dniach po porodzie gruczoły mleczne matki wydzielają tzw.
siarę płynny pokarm koloru kremowego, bardziej zawiesisty niż mleko i bogatszy
od niego w białko i witaminy. Po tym okresie gruczoły piersiowe produkują już
tylko mleko. W dietetyce noworodka i niemowlęcia uwzględniamy trzy rodzaje
żywienia: naturalne, mieszane i sztuczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz