piątek, 14 czerwca 2013

PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA



PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA
Prawidłowe żywienie odgrywa bardzo dużą rolę w każdym okresie życia człowieka. Najwięcej jednak uwagi należy poświęcić żywieniu w okresie noworodkowym i niemowlęcym. Umiejętność prawidłowego żywienia jest swoistą sztuką i wymaga opanowania niezbędnych w tym zakresie wiado­mości. Ważna jest zarówno ilość, jak i jakość podawanego pokarmu. Podstawę każdego żywienia stanowią następujące składniki: białka, tłuszcze, węglowo­dany, woda, sole mineralne i witaminy. Każdy z tych składników jest . niezbędny do życia i musi być podawany w odpowiednich ilościach i wzajem­nych proporcjach. Białka to główny budulec organizmu. Wartość energetyczna 1 g białka wynosi 4,1 kalorii (17,2 kj). Najbardziej wartościowe są białka zwierzęce. Głównym jego źródłem są: mleko i jego pochodne jaja, mięso i ryby. Tłuszcze są materiałem pędnym dla wszystkich funkcji ustroju. Wartość kaloryczna 1 g tłuszczu wynosi 9,0 kalorii (37,7 kj). W pierwszych tygodniach życia dziecka tłuszcze stanowią około 35% całej kalorycznej wartości pożywie­nia, a białka 15%. Pozostałą wartość energetyczną całego pożywienia stanowią węglowodany, które podobnie jak tłuszcze, chociaż zupełnie w inny sposób, stanowią potężne źródło energii. Wartość energetyczna 1 g węglowodanu = 9,1 kalorii (38,1 kj). W normalnej diecie dziecka węglowodany stanowią 50% całej wartości energetycznej pokarmu. Ich źródłem są wszelkiego rodzaju cukry i produkty zbożowe. Woda jest niezmiernie ważnym elementem pożywienia. Jak wiadomo, u 3,5 kg noworodka 75% całej jego wagi stanowi woda. Należy pamiętać, że noworodek traci wodę z moczem, kałem, przez skórę i podczas oddychania. Odpowiednia ilość wody potrzebna jest każdemu organizmowi do prawidło­wego przebiegu wszystkich reakcji biochemicznych, które w nim zachodzą. Zapotrzebowanie noworodka na wodę waha się w zależności od jego wieku i wielu innych czynników. Przeciętnie na kilogram wagi dziecka na dobę potrzeba około 150 ml wody. Składniki mineralne są to pierwiastki i różnego rodzaju związki chemiczne. Do najważniejszych z nich należą: wapń, fosfor, żelazo, sód, potas, chlor, magnez i inne. Bogatym źródłem składników mineralnych są przede wszyst­kim warzywa i owoce. Witaminy są związkami organicznymi, niezbędnymi w prawidłowej prze­mianie materii, i dlatego bezwzględnie muszą stanowić stały składnik każdego pożywienia. Spośród ważnych witamin wymienić należy: witaminę C, zespół witamin B, witaminę A i D oraz witaminy K i E. Niedobór jednej z nich w pożywieniu dziecka powoduje określone niedo­magania organizmu i różnorodne objawy. Ze względu na liczne źródła witamin w przyrodzie nie sposób ich w tym miejscu wymienić i omówić. Mleko matki jest głównym pokarmem noworodka. Zawiera ono wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne w tym okresie życia, jest najłatwiej przyswajalnym pokarmem, zapewnia dziecku odporność na pewne choroby, jest wolne od zanieczyszczeń i bakterii chorobotwórczych. Karmienie piersią jest również znacznie wygodniejsze niż przygotowywanie mieszanek mlecz­nych, a także stanowi ważny czynnik łączący uczuciowo matkę z dzieckiem. W pierwszych trzech, czterech dniach po porodzie gruczoły mleczne matki wydzielają tzw. siarę płynny pokarm koloru kremowego, bardziej zawiesisty niż mleko i bogatszy od niego w białko i witaminy. Po tym okresie gruczoły piersiowe produkują już tylko mleko. W dietetyce noworodka i niemowlęcia uwzględniamy trzy rodzaje żywie­nia: naturalne, mieszane i sztuczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz