piątek, 14 czerwca 2013

Przykładowy jadłospis



Przykładowy
jadłospis



Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
I. zupa mleczna z kaszą manną, chleb z masłem, pastą twarogowo - pomidorową ze szczypiorkiem,
II. jabłko, herbata owocowa
zupa szpinakowa z jajkiem, kurczak siekany w potrawce, ziemniaki puree, surówka z kapusty i czarnej rzepy, marchewka gotowana z groszkiem, kompot jagodowo - jabłkowy
kisiel z wiśniami, wafelek śmietankowy
I. zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb razowy z pastą z wątróbki, ogórkiem kiszonym i ze szczypiorkiem
II. gruszka, sok marakuja - marchew
zupa ziemniaczana z makaronem i zieleniną, ryba w sosie greckim, ziemniaki z koperkiem, kompot wiśniowy
deser twarogowo - owocowy, czekolada do picia
I. zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, bułka z masłem, serem żółtym i papryką
II. napój jogurtowo - truskawkowy
zupa jarzynowa z brukselką, kiełbaski czosnkowe w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki zasmażane, mizeria ze śmietaną i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy
ciasto biszkoptowe Zebra, bawarka
I. zupa mleczna z płatkami owsianymi, kanapka z polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem
II. jabłko, sok malinowy
zupa grochowa z szynką wędzoną, naleśniki z kremem serowo - waniliowym, kompot z aronii i jabłek
mus owocowy z kawałkami brzoskwiń, krakersy
I. zupa mleczna z zacierką,kanapka z tuńczykiem i szczypiorkiem
II. gruszka, napój ziołowo - miodowy
barszcz czerwony z jajkiem, pulpet z indyka nadziewany wątróbką, ziemniki, surówka z marchwii i ananasa, jarzynka kalafiorowo - brokułowa z masłem i tartą bułką, cytrynada
puding z "uśmiechem" pomarańczowym
I. zupa mleczna z płatkami "musli", chleb z masłem, pastą serowo - jajeczną ze szczypiorkiem
II. sok marchwiowo - morelowy
zupa kalafiorowo - koperkowa, gulasz ze schabu, kasza, fasolka szparagowa zielona z masłem i bułką tartą, surówka z kiszonej kapusty, kompot malinowy
banany w cieście, herbata z cytryną
I. zupa mleczna z lanymi kluskami, bułka maślana z dżemem
II. jabłko, sok pomarańczowy
zupa ogórkowa z ryżem, królik duszony w sosie śmietankowo - czosnkowym, ziemniaki purre, buraczki zasmażane, surówka wiedeńska, kompot z czerwonej porzeczki
deser "kolorowy tygrysek", napój grejfrutowy
I. zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, chleb z masłem, pastą twarogowo - śledziową
II. sok bobo frut - egzotyczny
zupa z cukinii i zielonego groszku, gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i ryżem w sosie jarzynowo - pomidorowym, kompot śliwkowy
budyń marmurkowy, biszkopciki
I. zupa mleczna z płatkami cynamonowo - kukurydzianymi, chleb razowy z masłem, pasztetem drobiowo - jarzynowym, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem
II. gruszka, napój miętowo - jabłkowy
zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z jajka, sos chrzanowy, ziemniaki z koperkiem, szpinak ze śmietaną, surówka z selera i brzoskwiń, kompot z owoców mieszanych
kanapka z masłem zielonym, szynką i pomidorem, herbata z sokiem
I. zupa mleczna - budyniowa, chleb z masłem, rzodkiewką i szczypiorkiem
II. jabłko, sok marchwiowo - brzoskwiniowy
krupnik z zieleniną, zrazik z cielęciny faszerowany pieczarkami i serem, sos porowy, ziemniaki purre, surówka z kapusty czerwonej z papryką, bukiet jarzyn, kompot truskawkowy
mleczko karmelowe z musem owocowym

Poniedziałek
Śniadanie: ryż na mleku, pieczywo, wędlina z pomidorem, herbata z cytryną
Obiad : zupa jarzynowa z makaronem i zieloną pietruszką, panierowany filet z kurczaka, brukselka, ziemniaki, kompot
podwieczorek: drożdżówka, jabłko, herbata

Wtorek
Śniadanie: grysik, ser żółty z ogórkiem kiszonym, pieczywo z masłem, herbata
Obiad: barszcz biały z ziemniakami, filet z kurczaka, pomidory, kasza jęczmienna," kubuś"
Podwieczorek: pieczywo, jajko gotowane ze szczypiorkiem, herbata

Środa
Śniadanie: makaron na mleku, pieczywo, parówka, herbata
Obiad: pieczarkowa z lanym ciastem, pulpety w sosie koperkowym, buraki, ziemniami, kompot
Podwieczorek: deser twarożkowy o smaku truskawkowym z tartą czekoladą, herbatniki

Czwartek
Śniadanie: grysik, pieczywo, szynka, szczypiorek, herbata
Obiad: pomidorowa z makaronem- " literkami", kotlet schabowy, kapusta biała gotowana, ziemniaki," kubuś"
Podwieczorek: kisiel owocowy z brzoskwiniami, banany, chrupki kukurydziane

Piątek
Śniadanie: ryż na mleku, pieczywo, twarożek z rybą w oleju, herbata z sokiem
Obiad: koperkowa z ryżem, ryba gotowana, marchewka z groszkiem, ziemniaki, kompot
Podwieczorek:jogurt owocowy- " Bakuś", biszkopty- "Petitki"


Przykładowy jadłospis dla dzieci 1 do 3 lat
poniedziałek
I śniadanie: kasza manna na mleku , kanapka z pieczywa mieszanego z pastą z twarożka z zielenina, pomidor, herbata.II śniadanie: sok owocowy , banan.Obiad: zupa szpinakowa z ziemniakami ,potrawka z indyka, ryż, surówka z selera i jabłka, kompot.Podwieczorek: mus z jabłek i serka, herbatka owocowa
wtorek
I śniadanie: owsianka na mleku, kanapka pieczywa mieszanego z wędliną, papryka, herbata.II śniadanie: sok owocowy , jabłko. Obiad: zupa neapolitańska, kotlety jajeczne, ziemianki, marchew oprószana, ogórek kiszony , kompot.Podwieczorek: kisiel z twarożkiem, herbatka rumiankowa.
środa
I śniadanie: ryż na mleku, kanapka z pieczywa mieszanego z pastą jajeczna, rzodkiewka, herbata. II śniadanie: sok owocowy , banan.
Obiad: ogórkowa z makaronem gwiazdki, gulasz z kurczaka z jarzynami, kasza, sałatka z pomidora, kompot. Podwieczorek: koktajl owocowy, biszkopt., herbatka rumiankowa.
czwartek
I śniadanie: płatki kukurydziane na mleku , kanapka z pieczywa mieszanego z żółtym serem, ogórek kiszony, herbata. II śniadanie: sok owocowy , mandarynka. Obiad: ziemniaczanka, gołąbki z sosem pomidorowym, surówka z marchwi i jabłka, kompot.Podwieczorek: rogalik z dżemem, herbata z mlekiem
piątek
I śniadanie: Kawa zbożowa na mleku , kanapka z wędliną, sałatka jarzynowa. II śniadanie: sok owocowy, banan.Obiad: Pomidorowa z ryżem, pulpety rybne w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki na ciepło, mizeria, kompot.Podwieczorek: budyń waniliowy z syropem malinowym, herbatka ziołowa.









Przykład jadłospisu wiosennego

Poniedziałek
Śniadanie -bułka grahamka z masłem, twarożek biały z szczypiorkiem i rzodkiewką lub kiełkami rzodkiewki,
Kawa zbożowa z miodem.
Obiad- zupa- botwinka z ziemniakami, II danie – ryż brązowy z potrawką z kurczaka i warzywami, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki,.
Kompot porzeczkowy
Podwieczorek – jabłko, wafle wielozbożowe z masłem i miodem.
Herbata owocowa
Wtorek
Śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem, szynką, rzodkiewką i sałatą.
Herbatka rumiankowa z miodem
Obiad – zupa – żurek z mięsem i ziemniakami, II danie – makaron z pełnego ziarna z szpinakiem i pestkami z dyni, polane oliwą z oliwek i serem
Czysta woda
Podwieczorek – ciasto z rabarbarem, porzeczki
Herbatka ziołowa: melisa z gruszką
Środa
Śniadanie – owsianka z płatków naturalnych gotowana na wodzie z płatkami migdałowymi i rodzynkami, sezamem, jogurt naturalny.
Herbata -Rooibos
Obiad – zupa – kapuśniak z ziemniakami, II danie – ziemniaki, ryba smażona w panierce, surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem i oliwką
Kompot wiśniowy
Podwieczorek – budyń z kaszy jaglanej polane sokiem owocowymi i owocami,
Czysta woda
Czwartek
Śniadanie – chleb mieszany słonecznikowy z masłem i pastą z jajka i szczypiorku , posypane gomasio, zielona sałata
naturalne kakao
Obiad – zupa- wielowarzywna , II danie – kasza jęczmienna z masłem, mięso duszone w ziołach, surówki
Czysta woda
Podwieczorek – bułeczki orkiszowe z serem białym i powidłami, porzeczki
Herbata owocowa
Piątek
Śniadanie – kasza jaglana z płatkami migdałowymi, rodzynkami i jabłkiem.
Herbata z dzikiej róży.
Obiad – zupa- zupa z soczewicy, II danie- ryż brązowy, pulpety z ryb z sosem, gotowane warzywa: brokuła, surówka z marchwi
Herbata z cytryną
Podwieczorek – sezamki, jabłko
Herbata owocowo- ziołowa.
Przykład jadłospisu letniego
Poniedziałek
Śniadanie- bułka wielozbożowa z masłem, sałatą, szynką i pomidorem
Kawa zbożowa
Obiad – zupa krem z zielnego groszku z grzankami, II danie- placuszki z cukinii na ostro, zestaw surówek,
Kompot wiśniowy
Podwieczorek – owoce ( truskawki, jagody, maliny) z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane
Herbata ziołowa – melisa
Wtorek
Śniadanie- kasza jaglana z truskawkami, polana jogurtem naturalnym i posypana cukrem trzcinowym
Herbata malinowa
Obiad- zupa barszczyk czerwony z ziemniakami, II danie- kasza jęczmienna, pulpety mięsne z sosem koperkowym, brokuła z bułką
Kompot z truskawek
Podwieczorek – ciasteczka owsiane, sok marchewkowo - jabłkowy
Środa
Śniadanie – chleb razowy z masłem, serkiem białym, pomidorem, szczypiorkiem, sałata,
Herba rumiankowa z miodem
Obiad - zupa – zupa- ogórkowa z kaszą jaglaną i ziemniakami, II danie -ryż brązowy z rybą po grecku, Kompot porzeczkowy
Podwieczorek -knedle z śliwkami masłem i melasą
Czyta woda
Czwartek
Śniadanie – owsianka na wodzie z jabłkiem i rodzynkami, sezamem, migdałami, jogurt naturalny,
Herbata Rooibos
Obiad – zupa wielowarzywna, II danie – ziemniaki, kotlety mielone ( lub kotlety z fasoli), surówka z marchwi i jabłka
Kompot śliwkowy
Podwieczorek – sałatka owocowa i nasionami, talarki ryżowe
Herbata ziołowo – owocowa
Piątek
Śniadanie – bułka grahamka z masłem z makrelą ogórkiem, pomidorem.
Kawa zbożowa
Obiad – zupa – zupa warzywna z fasolką szparagową, II danie-  leczo warzywne z makaronem z pełnego ziarna
woda
Podwieczorek – tatara z truskawkami na cieście z mąki pszennej razowej
Sok marchewkowo- jabłkowy
Przykład jadłospisu na okres jesienny

Poniedziałek
Śniadanie- owsianka z daktylami, siemieniem lnianym, gruszką i cynamonem, jogurt naturalny,
Herbata korzenna
Obiad – rosół z makaronem, II danie kasza gryczana, kotlety z selera korzennego w panierce sezamowej, zestaw surówek
Kompot jabłkowy z cynamonem
Podwieczorek
Sałatka owocowa, talarki ryżowe
Czysta woda ciepła
Wtorek
Śniadanie – bułka z ziarnami, szynka z indyka, pomidor, szczypiorek
kakao z cynamonem
Obiad – zupa – warzywna z kalafiorem, II danie pierogi z mięsem, , zestaw surówek
kompot śliwkowy
Podwieczorek
Szarlotka na cieście razowym z cynamonem
Herbata z cytryną
Środa
Śniadanie – kasza orkiszowa z bakaliami, jogurt naturalny
Herbata imbirowa z melasą
Obiad – zupa koperkowa z makaronem gryczanym, ryba pieczona z masłem czosnkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej papryki i jabłka z oliwką
Kompot z suszonych owoców
Podwieczorek- kuleczki bakaliowo-kokosowe, jabłko
Herbata ziołowa
Czwartek
Śniadanie- bułka graham z pastą z cieciorki i pomidorem, bazylią
Herbata z dzikiej róży
Obiad – zupa z dyni i serem II danie – łazanki z kapustą i mięsem
Kompot z aronii
Podwieczorek- bakalie ( rodzynki, daktyle, morele, pestki z dyni, słonecznik) chrupki kukurydziane
Czysta woda
Piątek
Śniadanie – bułka z ziarnami z serem białym z ziołami, pomidorem,
Herbata Rooibos
Obiad – zupa brokułowa krem z grzankami, II danie- papryki nadziewane różnymi z zbożami w sosie pomidorowym, surówki
kompot
Podwieczorek
bułeczka orkiszowa z serem białym i powidłami śliwkowymi z cynamonem
Herbata malinowa.
Przykład jadłospisu na okres zimowy

Poniedziałek
Śniadanie – owsianka z płatków naturalnych gotowana na wodzie z rodzynkami, ziarnem słonecznika, suszonymi morelami, pokrojonym jabłkiem z dodatkiem cynamonu.
Herbata owocowa z dzikiej róży.
Obiad- zupa selerowa krem z grzankami, II danie- kasza gryczana, buraczki na ciepło, surówka, schab pieczony w sosie własnym
Kompot z śliwek z cynamonem
Podwieczorek- jabłko pieczone nadziewane powidłami z cynamonem i goździkami, posypane płatkami migdałowymi i jogurtem, chrupki
Wtorek
Śniadanie – chleb mieszany słonecznikowy, pasta z makreli i serka białego, szczypiorkiem, ogórek kiszony
Herbata tymiankowa
Obiad- zupa -krem z ciecierzycy z grzankami, II danie: pierogi z kaszą gryczaną, cebulką duszoną i serkiem feta lub z szpinakiem, surówki
melisa
Podwieczorek – wafle ryżowe z masłem i miodem, suszone owoce ( rodzynki, żurawina, morele) herbata malinowa
Środa
Śniadanie – kasza jaglana z płatkami migdałowymi i suszonymi śliwkami gotowana na wodzie na gęsto z dodatkiem jogurtu naturalnego
Herbata-Rooibos
Obiad -barszcz ukraiński, II danie ryż brązowy, kotlety z piersi kurczaka obtoczone w ziarnie sezamu, kiszony ogórek, surówka
kompot z suszonych owoców
Podwieczorek: gruszka gotowana w sosie cynamonowo- waniliowym, polana gorącą gorzką czekoladą, Herbata ziołowa – melisa
Czwartek
Śniadanie- bułka razowa z ziarnami z masłem, szynka, kiszony ogórek
Kawa zbożowa.
Obiad- zupa-krupnik z mięsem i kaszą jęczmienną,, II danie ziemniaki z koperkiem, kotlety z fasoli, gotowana marchewka z groszkiem,
Woda z sokiem malinowym
Podwieczorek- ciasto marchewkowe, herbata żurawinowa
Piątek
Śniadanie- jajecznica na maśle, bułka grahamka z masłem i szczypiorkiem
herbata ziołowa – melisa lub rumiankowa
Obiad- zupa – pomidorowa z makaronem, II danie: ziemniaki, filet ryby w sosie koperkowym , surówka z kiszonej kapusty,
kompot śliwkowy
Podwieczorek- ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, herbata z owoców leśnych.






Grupa Misie - Przykład 1
Poniedziałek
Śniadanie
Kaszka mleczno-ryżowa z owocami leśnymi, herbatka owocowa.
Obiad I danie
Zupa pomidorowa z kluseczkami.
Obiad II danie
Gotowany schabik, fasolka szparagowa gotowana, kasza perłowa (zmiksowane), kompot owocowy.
Podwieczorek I
Mus owocowy bananowo – brzoskwiniowy, herbatniki, herbatka koperkowa.
Wtorek
Śniadanie
Kaszka mleczno-ryżowa wieloowocowa, herbatka owocowa .
Obiad I danie
Zupa brokułowa z ziemniakami (z wywarem mięsnym).
Obiad IIdanie
Potrawka z kurczaka, kalafior, ziemniaki (zmiksowane), kompot owocowy.
Podwieczorek I
Kisiel malinowy, banan, jabłko, biszkopty, galaretka do picia.
Środa
Śniadanie
Kaszka mleczno-ryżowa bananowa, herbatka owocowa.
Obiad I danie
Rosołek z makaronem (niteczki z wywarem mięsnym).
Obiad II danie
Kotleciki wieprzowe , ziemniaki, brokuł (zmiksowane), kompot truskawkowy.
Podwieczorek I
Koktajl bananowo - brzoskwiniowy,chrupki kukurydziane, herbatka rumiankowa.
Czwartek
Śniadanie
Kaszka mleczno-ryżowa wieloowocowa, herbatka owocowa .
Obiad I danie
Rosołek z kasza kukurydzianą (z wywarem mięsnym).
Obiad II danie
Mięso wieprzowe, ziemniaczki, marchewka, sos pomidorowy (zmiksowane), kompot owocowy.
Podwieczorek I
Mus z gruszki, jabłka i herbatników, herbatka rumiankowa.
Piątek
Śniadanie
Kaszka mleczna malinowa, herbatka owocowa.
Obiad I danie
Zupa kalafiorowa (z wywarem mięsnym).
Obiad II danie
Mięsko drobiowe, kalafior, mini marchewka, ryż jaśminowy (zmiksowane), kompot owocowy.
Podwieczorek I
Banan z twarożkiem, jabłko, herbatka malinowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz