Alergia pokarmowa
to reakcja organizmu na składnik diety, który jest powszechnie uznany za
całkowicie bezpieczny, np. białko mleka krowiego lub naturalne cząsteczki w
warzywach i owocach. Cząsteczka pokarmu dostaje się przez przewód pokarmowy do
krwiobiegu i wówczas organizm rozpoznaje go jako alergen, a to uruchamia
mechanizmy immunologiczne, tzw. Reakcje uczuleniowe. Układ odpornościowy
zaczyna zwalczać określoną substancję podobnie jak wirusy czy bakterie, które
mogłyby zaszkodzić organizmowi. Generalnie alergia ma podłoże genetyczne.
Uczuleniu na pokarmy może sprzyjać też wczesne odstawienie malca od piersi lub
za szybkie wprowadzenie nowych pokarmów do diety dziecka.
PRZYCZYNY
U niemowląt
i małych dzieci głównym alergenem pokarmowym są białka mleka krowiego. Pierwsze
objawy choroby pojawiają się w 2-3 m-cu życia. Jeżeli dziecko jest karmione
piersią, przyczyną uczulenia są produkty spożywane przez karmiącą matkę. Jednak
alergia pokarmowa częściej występuje u dzieci karmionych sztucznie, które piją
mleko modyfikowane. Ryzyko uczulenia jest u nich większe, bo malec nie dostaje
przeciwciał zawartych w pokarmie matki. Inne częste składniki alergizujące to
białka obecne w ziarnie pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i soi, jajka kurze,
ryby, owoce ( truskawki, poziomki, maliny, cytrusy) i warzywa ( pomidor, seler,
pietruszka).
OBJAWY
Na buzi
dziecka pojawiają się czerwone krostki i suche plamki. Wysypka alergiczna
umiejscowiona jest symetrycznie na obu policzkach, za uszami, w zgięciach kolan
i łokci. Wszystkim zmianom alergicznym towarzyszy swędzenie, skóra jest sucha,
łuszczy się.
Niemowlę
ulewa albo wymiotuje ( zwykle po jedzeniu). Dziecko cierpi na kolki, wzdęcia,
bóle brzucha. Czasami występuje biegunka, a w kale można zauważyć pasma krwi
lub śluzu.
Malec
czasami ma sapkę, czyli zatkany nosek i świszczący oddech. Dziecko może mieć
także skłonność do kataru, kaszlu, zapaleń oskrzeli, albo infekcji ucha i
krtani. Zazwyczaj też częściej może łapać przeziębienie.
LECZENIE
Nie ma
jednego skutecznego leku na alergię. Te, które występują na rynku, pomagają
tylko łagodzić objawy alergii i zapobiegają jej postępowi. Głównym sposobem
walki z alergią jest wyeliminowanie z diety dziecka tych produktów, które mu
szkodzą.
Dzieci
karmione mlekiem modyfikowanym powinny otrzymywać zamiast mieszanki lecznicze
preparaty mleko zastępcze, np. Bebilon Pepti, Nutramigen.
Dietę
alergika należy rozszerzać powoli, zwykle z miesięcznym opóźnieniem: zupki (
marchew, ziemniak), deserki ( jabłko, jagody), kaszki z glutenem podaje się od
6 m-ca, mięso (drób, królik) od 7 m-ca a żółtko w 10 m-cu.
Wprowadzając
nowości, trzeba stosować zasadę jednego produktu. Przez kilka dni podajemy np.
marchew i obserwujemy. Jeżeli po tygodniu nie ma niepokojących objawów, produkt
można uznać za bezpieczny.
Jeżeli objawy
się nasilą lekarz może zalecić podawanie leków przeciwhistaminowych np. Zyrtec,
Ketotifen.
Przy suchej,
swędzącej skórze warto stosować maści i kremy, które nawilżają skórę dziecka
np. Oilatum, Balneum.
Większość
dzieci wyrasta z alergii pokarmowej po ukończeniu 2-3 lat. Jeżeli alergia nie
jest leczona może przerodzić się z alergii pokarmowej na alergię wziewną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz