piątek, 14 czerwca 2013

JAK PRAWIDŁOWO UŁOŻYĆ DIETĘ DZIECKU ?



JAK PRAWIDŁOWO UŁOŻYĆ DIETĘ DZIECKU ?


Dieta powinna być :
urozmaicona– pod względem doboru produktów spożywczych,

uregulowana– pod względem częstości i pory spożywania posiłków,

umiarkowana– z dostosowaną wielkością porcji posiłków /potraw do potrzeb dziecka

z unikaniem– nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych (np. barwniki, konserwanty)

POSIŁEK
GRUPY PRODUKTÓW
LICZBA PORCJI
ŚNIADANIE
PRODUKTY BIAŁKOWE
2 PORCJE

PRODUKTY ZBOŻOWE
1 PORCJA

WARZYWA
1 PORCJA

OWOCE
1 PORCJA
DRUGIE ŚNIADANIE
PRODUKTY BIAŁKOWE
1 PORCJA

PRODUKTY ZBOŻOWE
1 PORCJA

WARZYWA / OWOCE
1 PORCJA
OBIAD
PRODUKTY BIAŁKOWE
1 PORCJA

PRODUKTY ZBOŻOWE
1 PORCJA

WARZYWA
2 PORCJE

OWOCE
1 PORCJA
PODWIECZOREK
PRODUKTY ZBOŻOWE / BIAŁKOWE
1 PORCJA

WARZYWA / OWOCE
1 PORCJA
KOLACJA
PRODUKTY BIAŁKOWE
1 PORCJA

PRODUKTY ZBOŻOWE
1 PORCJA

WARZYWA / OWOCE
1 PORCJA


Przestrzegaj zasad higieny związanych z przygotowywaniem posiłków
– zawsze myj ręce przed przystąpieniem do pracy, używaj czystych, suchych naczyń i sprzętu kuchennego

Zwracaj uwagę na odpowiedni dobór składników do przygotowania potraw przewidzianych w jadłospisie dziecka

Do przygotowywania posiłków wykorzystuj żywność naturalną, świeżą,
mało przetworzoną oraz wodę dobrej jakości, w okresie zimowo wiosennym możesz wykorzystywać mrożonki z warzyw i / lub owoców

Przestrzegaj zasad przygotowywania potraw związanych z technologią
(mycie, staranne obieranie i płukanie warzyw/owoców, przesiewanie mąki, mycie, osuszanie i usuwanie nadmiaru tłuszczu i powięzi z mięsa, usuwanie ości z ryb, oczyszczanie i płukanie grubych kasz) oraz obróbką termiczną (gotowanie, duszenie, pieczenie potraw – tylko krótko do miękkości)

Potraw ze świeżych warzyw i owoców nie przechowuj w lodówce
dłużej niż kilka godzin.

Potrawy z mięsa i / lub warzyw ugotowane wcześniej przechowuj w lodówce, zawsze po szybkim schłodzeniu

unikaj solenia

ograniczaj dodatek cukru do przygotowywanych potraw

Pamiętaj o odpowiedniej wielkości porcji pożywienia dla dziecka,
szanuj jego apetyt, nie przekarmiaj.
Ty decydujesz o tym, CO
dziecko je dziecko decyduje o tym, ILE zje
JAK PRAWIDŁOWO KARMIĆ MAŁE DZIECKO
podawaj posiłki odpowiednie do wieku dziecka,

utrzymuj 3-4 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami, pora karmienia dzieci powinna odpowiadać porze posiłków rodzinnych,

nie podawaj dziecku przekąsek i słodkich napojów pomiędzy posiłkami,
 ogranicz czas karmienia do 30-35 minut,
 zachęcaj do samodzielnego jedzenia,
 akceptuj zachowania żywieniowe właściwe dla wieku, np.jedzenie rączkami, dotykanie jedzenia, brudzenie się itp.
 systematycznie wprowadzaj nowe produkty / potrawy / posiłki,
 staraj się nie rozpraszać dziecka, nie zabawiaj go nadmiernie

BŁĘDY W ŻYWIENIU DZIECI

wskazówki praktyczne:

  • zła organizacja posiłków podawanych dziecku w ciągu dnia - zbyt duża liczba posiłków (powyżej 4-5), częste pojadanie,
  • utrzymywanie karmień nocnych powyżej pierwszego roku życia,
  • karmienie butelką ze smoczkiem dziecka powyżej 18-24 miesiąca życia, co może skutkować zaburzeniami prawidłowego rozwoju mowy oraz predysponować do wad zgryzu
  • małe urozmaicenie diety ,które może być wynikiem zarówno dziecięcej neofobii*, problemów z akceptacją niektórych produktów (często warzyw oraz mięsa), jak i braku czasu, a także tolerancji i cierpliwości rodziców/opiekunów do stopniowego przyzwyczajania dziecka do zróżnicowanego asortymentu produktów,
  • tendencja do podawania potraw o niewłaściwej konsystencji, nadmierne ich rozdrabnianie, przecieranie, miksowanie.
  • niedostosowanie wielkości porcji do wieku i indywidualnego
  • zapotrzebowania dziecka,
  • zbyt duża ilość cukru,którego źródłem może być dosładzanie potraw i napojów w domu oraz podawane w nadmiarze: soki i słodzone napoje, słodycze oraz inne dosładzane sacharozą produkty, co przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów, nadmiaru masy ciała, zaburzeń łaknienia i zaparć
  • nadmierne używanie sol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz