JAK PRAWIDŁOWO UŁOŻYĆ DIETĘ DZIECKU
?
Dieta
powinna być :
urozmaicona–
pod względem doboru produktów spożywczych,
uregulowana–
pod względem częstości i pory spożywania posiłków,
umiarkowana–
z dostosowaną wielkością porcji posiłków /potraw do potrzeb dziecka
z unikaniem–
nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych (np. barwniki, konserwanty)
POSIŁEK
|
GRUPY
PRODUKTÓW
|
LICZBA
PORCJI
|
ŚNIADANIE
|
PRODUKTY
BIAŁKOWE
|
2 PORCJE
|
|
PRODUKTY
ZBOŻOWE
|
1 PORCJA
|
|
WARZYWA
|
1 PORCJA
|
|
OWOCE
|
1 PORCJA
|
DRUGIE
ŚNIADANIE
|
PRODUKTY
BIAŁKOWE
|
1 PORCJA
|
|
PRODUKTY
ZBOŻOWE
|
1 PORCJA
|
|
WARZYWA /
OWOCE
|
1 PORCJA
|
OBIAD
|
PRODUKTY
BIAŁKOWE
|
1 PORCJA
|
|
PRODUKTY
ZBOŻOWE
|
1 PORCJA
|
|
WARZYWA
|
2 PORCJE
|
|
OWOCE
|
1 PORCJA
|
PODWIECZOREK
|
PRODUKTY
ZBOŻOWE / BIAŁKOWE
|
1 PORCJA
|
|
WARZYWA /
OWOCE
|
1 PORCJA
|
KOLACJA
|
PRODUKTY
BIAŁKOWE
|
1 PORCJA
|
|
PRODUKTY
ZBOŻOWE
|
1 PORCJA
|
|
WARZYWA /
OWOCE
|
1 PORCJA
|
Przestrzegaj
zasad higieny związanych z przygotowywaniem posiłków
– zawsze myj
ręce przed przystąpieniem do pracy, używaj czystych, suchych naczyń i sprzętu
kuchennego
Zwracaj
uwagę na odpowiedni dobór składników do przygotowania potraw przewidzianych w
jadłospisie dziecka
Do przygotowywania
posiłków wykorzystuj żywność naturalną, świeżą,
mało
przetworzoną oraz wodę dobrej jakości, w okresie zimowo wiosennym możesz
wykorzystywać mrożonki z warzyw i / lub owoców
Przestrzegaj
zasad przygotowywania potraw związanych z technologią
(mycie,
staranne obieranie i płukanie warzyw/owoców, przesiewanie mąki, mycie,
osuszanie i usuwanie nadmiaru tłuszczu i powięzi z mięsa, usuwanie ości z ryb,
oczyszczanie i płukanie grubych kasz) oraz obróbką termiczną (gotowanie,
duszenie, pieczenie potraw – tylko krótko do miękkości)
Potraw ze
świeżych warzyw i owoców nie przechowuj w lodówce
dłużej niż
kilka godzin.
Potrawy z
mięsa i / lub warzyw ugotowane wcześniej przechowuj w lodówce, zawsze po
szybkim schłodzeniu
unikaj
solenia
ograniczaj
dodatek cukru do przygotowywanych potraw
Pamiętaj o
odpowiedniej wielkości porcji pożywienia dla dziecka,
szanuj jego
apetyt, nie przekarmiaj.
Ty
decydujesz o tym, CO
dziecko
je dziecko decyduje o tym, ILE zje
JAK PRAWIDŁOWO KARMIĆ MAŁE DZIECKO
podawaj
posiłki odpowiednie do wieku dziecka,
utrzymuj 3-4
godzinne przerwy pomiędzy posiłkami, pora karmienia dzieci powinna odpowiadać
porze posiłków rodzinnych,
nie podawaj
dziecku przekąsek i słodkich napojów pomiędzy posiłkami,
ogranicz
czas karmienia do 30-35 minut,
zachęcaj
do samodzielnego jedzenia,
akceptuj
zachowania żywieniowe właściwe dla wieku, np.jedzenie rączkami, dotykanie
jedzenia, brudzenie się itp.
systematycznie
wprowadzaj nowe produkty / potrawy / posiłki,
staraj
się nie rozpraszać dziecka, nie zabawiaj go nadmiernie
BŁĘDY W ŻYWIENIU DZIECI
wskazówki
praktyczne:
- zła organizacja posiłków podawanych dziecku w ciągu dnia - zbyt duża liczba posiłków (powyżej 4-5), częste pojadanie,
- utrzymywanie karmień nocnych powyżej pierwszego roku życia,
- karmienie butelką ze smoczkiem dziecka powyżej 18-24 miesiąca życia, co może skutkować zaburzeniami prawidłowego rozwoju mowy oraz predysponować do wad zgryzu
- małe urozmaicenie diety ,które może być wynikiem zarówno dziecięcej neofobii*, problemów z akceptacją niektórych produktów (często warzyw oraz mięsa), jak i braku czasu, a także tolerancji i cierpliwości rodziców/opiekunów do stopniowego przyzwyczajania dziecka do zróżnicowanego asortymentu produktów,
- tendencja do podawania potraw o niewłaściwej konsystencji, nadmierne ich rozdrabnianie, przecieranie, miksowanie.
- niedostosowanie wielkości porcji do wieku i indywidualnego
- zapotrzebowania dziecka,
- zbyt duża ilość cukru,którego źródłem może być dosładzanie potraw i napojów w domu oraz podawane w nadmiarze: soki i słodzone napoje, słodycze oraz inne dosładzane sacharozą produkty, co przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów, nadmiaru masy ciała, zaburzeń łaknienia i zaparć
- nadmierne używanie sol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz